THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Sunday, June 8, 2008

3 questions...do u have d answer?

salam & hi...

hm...akhir2 ni, ader 3 soalan yg selalu aku pikirkn tp jwpnnyer cam aku x brape dpt lagi, so...kpade sesape yg terbace post ni, leh x tlg aku carik jwpnnyer...so,this is d questions:

1. What is d meaning of friendship?

2. What is the meaning of trust?

2. Lastly, should i entrust sumbody with my secrets who in d very least do not even trust me with theirs?

so,do u have d answers?

XD

10 comments:

mYshah said...

owh~ terasa ketajaman disitu....!

XD said...

zzzzzz F7
xyah la nk rase sentap ke atau FINE di cni,aku nak jwpn kpd persoalan itu,lalala~~~

mYshah said...

honestly, this answer will have many answers, depend on the people answered it taw...so these are my opinion:

1.prenship
bermakna persahabatan.and unlike prensh*t atawpon partnersh*t, persahabatan adalah seswatu yg amat berharga, kerna sahabatlah tmpat untuk kita berkongsi byk suka dan duka kita.ya, suka dan duka. dimana kita kadangkala akan suka dgn dia, n kadgkala pula akan duka dgn si dia.however, im sure every1 have THEIR OWN meaning of frenship. ya konpom, for example at least mmg ada beza la antara maksud prenship antara org tgh kapel ngan org x kapel XD

2. trust is kepercayaan beb! kepercayaan is nothing to be played to me F5. kepercayaan ni mmg bley di pengaruhi oleh byk bende seperti past life experiences, environment seseorang itu sendiri ketika membesar n many more! so pe maksud kepercayaan? it is to trust la! F5. sorry2.trust tu rasenye bermakna sum feeling of we believe that that ppl is/was honest n we can believe wat they're saying, or wat they promise to us or wat we tell them will be kept as secret. ya begitu la kot...

3. soklan 3 ni; in my opinion lebih merujuk kepada adunan atawpon tindakbls antara soklan 1 n 2 ko nih~
shud o shu not F6
well mYbro, its just depend to u y u wana tell him the secret :)

for example u wanna tell him the secret of that u noe about another people's secret,it mayb coz u wana share wat u have with sum1 u believe,right? XD so if u wanted to share sumthing, as long u wanna share it, just share. but make sure u can trust them la :)

then,the 2nd element, to whom shud u share it with? erm, ni yg aku terasa kesentapan sket ni tapi xper. just a little advice la mYbro. ussually life really unfair. u shouldnt owez expect to get wat u have gave bebeh :P ya really.(except for blsn syurga neraka la)

n it oso depend on y shud o shuden they share their's secret with u. ya like? if the secret cant be told coz its mengaibkan sum1, or coz it was told to be save as secret even from his/her bestpren so he/she shud do it right XD

eh apakah yg telah aku merepek panjang ni. tp seyesly byk lagi aku nak merapu ni, mmg 1 isu yg best. thanx coz menaikkannya di sini. hopefully dpt membantu sket kebuntuan ko tu~

shah-da-bestpren

marlynna said...

em...ssh kn soaln nie syah??he3

frenship???em...x definite answer actually...it is d most complicated things..it depend on individual kot..but bg sy..kepercayaan,kejujuran,kesetiaan adelah bnde pentg dlm mne2 relationship...(em...ader lg tp mcm ssh nk ckp..ha3..maybe fazrul fhm..)tp ape2 pun pttnyer ble dah kwn esp besfren pttnye x b'kira sgt..but always have d limit laa..

trust??...just believed ur instinct..slalunyer kte akn tahu kut bleh percaya ker x...btol...

q3??em org yg kte nk share secret mestilah kwn n kwn itu yg bleh kte percaya...if yakin, percaya n prasaan selesa ble share ngan sum1..maybe die lah kwn yg awk cr..he3..n besfren ever..

marlynna said...

friendship is persahabatan

trust is kepercayaan.

3. no.

hoho.

pendek kate, be friends with everybody, trust certain ppl, and tell ur secret to only small number of your certain-trusted-ppl.

sang rama-rama said...

It takes some time for me to come out with this answer…tapi of course lah ada lompang juga situ sini…I don’t expect it to be a perfect answer or what-so-ever…ok, here is my answer for question no 1…yang lain2 tu nanti ye, andai terfikir sesuatu akan bagi jawapan…tapi tak janji la ye….

1. What is d meaning of friendship?

Kau datang padaku
Tegak berdiri menatapku
aku kau renung
dalam kau tenung
seraya kau berkata
“wahat sahabat
dunia & akhirat
aku cinta akan kau!
amat sangat”‘

Aku berdiri sahaja
cermin diri bagimu
renung kau diriku
tenung dalam jiwaku
lantas aku menjawab
” wahai sahabat
hingga ke kiamat
sederhana dalam bercinta *
tidak aku yang kau cinta
hanya dirimu dalam diriku
yang kau puja! “

Khairil Idham Ismail
Moscow, Russia
April 23, 2008
rabiulakhir 16, 1429

Puisi di atas adalah karya khairil idham ismail yang bertajuk “cermin sahabat”…link ke blog dia ada kat blog dla….boleh faham tak maksud dari puisi ni?bacalah banyak2 kali sikit, insyaALLAH andai dapat faham, terasa sangat indah erti ‘friendship’ yang cuba digambarkan dalam puisi ni….cuba ‘relate’ kan dengan life kita…kawan-kawan kita adalah cermin diri kita…..tapi tak bererti ini satu-satunya maksud ‘persahabatan’ tu….ada banyak lagi sebenarnya…..

Nak tau erti persahabatan yang sebenar, berkawanlah tanpa mengharapkan sesuatu….berkawan kerana ALLAH….jangan ambil kesempatan terhadap sesuatu hubungan….tapi kalau kawan nak tolong ke apa, terima lah….kecik plak hati dia nanti….=)

Along the way you will realize what ‘friendship’ is to us….tapi perlu ada syarat2 nya lah…kalau tak, boleh jadi anda akan dapat pengertian yang salah tentang ‘friendship’ ini….

Huhuhuhuhu panjang lah pulaaaaaaa…..mohon maaf hingga ke infiniti……

iRma IzZaTi said...

hurm, sgt subjective soklan2 nih....but, i'll try 2 answer them from my own perspective k?... so, salah silap hrp dimaafkan...hurm

1) FS is the hubungan yg comes b/w all af us... it ties us up, but the way the FS goes it depends on ourselves... So, kalau kt nak jadikan ia indah, maka indah lah ia... kalau kite nak jadikan ia satu platform to express our feeling, so it will totally turn out in different way... So, the trust oso will jalan seiring dgn FS nih... jadi, pndapat ak, there are diversity among us and it depends on us how to interpret how the FS goes.......

2) Trust : When there's no doubt 2wards sum1... Simple isn't it... Sumenyer depends on hati kite... Kalau hati kite betul2 yakin n percaya kat org or sumthing, that is trust. Whatever it is, kite lebih mengenali diri sndiri dr org lain kan.... ;)

3) Hurm, ni cam complicated cket... If org yg cam x kesah tu ok jer... But then, ader gak org yg berpegang kpd konsep give & take... yakni kalau kite trust org tu, he/she have 2 trust us back (cam diktator la plakzz... So, u know which kinda' attitude u belong 2 kan?...

Tu je la pndapat ak (cam melebey2 plakz bg pndapat di sini) ngeh3.... So, hopefully helpful la yer....

daaa~~~

alialalala said...

erm...wah...masng2 bg definition masing2 nye dictionary...

meh la cik lala plak nak menDEFINE dr sudut pemahaman sndiri

1. cara mudahnye hubungan persahabatan la kan...ia biasanye terjalin atas pelbagai sebab, insiden, situasi, perkenalan, permusuhan, perselisihan faham,kasih sayang dan mcm2 lagi...utk satu friendship tu develop biasanye kena dimulakan dgn perkenalan...masa ni biasanye smua nmpk cam baik n best je! kemudian mula la hubungan persahabatan tu dan tyme ni la persefahaman, pengadaptasian mengambil bahagian...tyme ni la masa plg penting...tyme ni la baru kte nampak bnda2 busuk,manis,masam,masin,pahit yg kte perlu terima,tolak, darab, bahagi dan adaptasi...seterusnya...bahagian keputusan..ini biasanye dibuat oleh satu inidividu atau kedua2 belah pihak bergantung proses adaptasi dan keserasian...kdg2...kte tgk ade 2 org sahabat ni mmg beza gile...sorg kasar nak mati sorg sopan lembut sungguh tp leh jd kwan baik...x mustahil kan??


2. trust eh??bab ni ckp org melayu nye kepercayaan la...uisyyy..kalu rasenye nk carik kepercayaan 100% dlm individu skarang ni mmg susah...even kadang2 diri kte pun kte x leh percaya 100%...biasanye keputusan utk percaya atau tak 55% biasanye dipengaruhi oleh instict, 75% bergantung kepada pengalaman lalu, yg balance2 biasanye bergantung kepada keadaan sekitar dan situasi...contohnye cam ko g oversea...pastu ko sesat sorg2 xde kwn x pandai ckp jepun..ko kena percaya je r kat sesape yg ko jmpa kan dlm keadaan terdesak..

3.personally, aku x kan share...buat pe nak mengharap pada yg x sudi...biasanye i wont share everything to only one person...coz u might neva noe when dat person will betray u...tp yet, aku rasa it all depends on ur instinct, apa keperluan ko nak cte kat die...n depends la kat luck ko...

aku rasa cm da panjang sgt..sama je cm bloggers2 lain aku repek kan...ntah x check pun blk ape ku tulis x tau le...naseb la eh pak..ko paham ke tak...kuikui

wanirani said...

hai bapakku..nih 1st time aku mjejakkan ke blogmu ini..huhuhu~

regarding ur questions..hurmmm..

1. friendship
friendship is when 2 people meet and later get to know more of each other n share a few common things. friendship is sumthing that shud last.but then, to maintain that frenship requires both sides to play their part. tolerance+understanding+care+concern+trust will make a wonderful frenship. dont get into fights wif ur frens bcoz of sumone u like.it's not worth it.bear that in mind eh bapak =]

2. trust
trust is believing in sumone. trust is earned. v shud b proud if ppl trust us to do things or to keep secrets. wif trust comes responsibility. if v break sumone's trust, v might never put back the pieces perfectly, no matter how hard v try. so dun break ppl's trust. at least..try not to~

3. this one..hurmm. i think there's no problem in telling ppl our secrets if they dun tell us theirs. sistem barter is nt applicable here.huhu.it's our choice whether to tell or not. if v trust that person enuf, it doesnt matter whether v hv this secrets in our hands or not.v know that our secrets r safe with him..(hopefully laaa..hehe)

Adie said...

Good words.